engine oil decreases

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member
Aug 25, 2006
1,415
7
1,638
ever since i installed the BOT for my 4g93p
i experince a decrease in engine oil...
currently im using motul turbolight 10w40(used to run wid q8 10w-40)....after running for 2000+ km....my engine oil level drops to omost minimum level...
y is this happening bros?
 
Last edited by a moderator:

boyzone

2,000 RPM
Senior Member

boyzone

2,000 RPM
Senior Member
Mar 13, 2005
2,669
38
3,148
any leakage from the gasket?
Btw, suggest go to 15W-50 engine oil.
 

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member
Thread starter
Aug 25, 2006
1,415
7
1,638
nopz no leakage wat so ever...
15w50 ar...which brand u recommend me?isit semi syn?
btw cud it b due to valve seal,oil seal and piston ring?if yes is there any way to identify it?
 

boyzone

2,000 RPM
Senior Member

boyzone

2,000 RPM
Senior Member
Mar 13, 2005
2,669
38
3,148
any black smooth coming out at exhuast when u press on fuel padel?
 

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member
Thread starter
Aug 25, 2006
1,415
7
1,638
if i reali press the throttle 99 then got black smoke cz my car is very rich
 

boyzone

2,000 RPM
Senior Member

boyzone

2,000 RPM
Senior Member
Mar 13, 2005
2,669
38
3,148
If like this, u better jeck up ur engine and check on surrounding to confirm.
 

stevenV6

1,000 RPM
Senior Member

stevenV6

1,000 RPM
Senior Member
Jun 15, 2006
1,380
1
1,638
check it got white smoke onot coming out from exhaust.........if yes,then u should replace the valve seal & your piston ring....

my 1.5 cents..
 

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member
Thread starter
Aug 25, 2006
1,415
7
1,638
but i can confirm no white smoke comes out frm my exh
 

stevenV6

1,000 RPM
Senior Member

stevenV6

1,000 RPM
Senior Member
Jun 15, 2006
1,380
1
1,638
then i think your engine oil is too light.....try use a bit high velocity engine oil.......
 

jinkl

4,000 RPM
Senior Member

jinkl

4,000 RPM
Senior Member
May 22, 2004
4,624
376
3,183
Kuala Lumpur
if ur engine is going missing very fast
its a leak
if there is no white smoke on ur exhaust then it wont be valve seal or piston rings ,
there are other places that has leaks then
u cant see ur main pulley oil seals,
flywheel seal is the worst , u cant see the oil leaks at all
if oil missing alot, then ermm , one of the seals are gone
 

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member
Thread starter
Aug 25, 2006
1,415
7
1,638
might plan to use 20w50 isit recommended?

erm if i dun fix the leak(if any) wat are the side effects?
 

EGNINE

500 RPM
Senior Member

EGNINE

500 RPM
Senior Member
Jan 8, 2006
513
65
3,028
ever since i installed the BOT for my 4g93p
i experince a decrease in engine oil...
currently im using motul turbolight 10w40(used to run wid q8 10w-40)....after running for 2000+ km....my engine oil level drops to omost minimum level...
y is this happening bros?
i also experience same things as your problem... 10/40w engine oil decrease at 2k...at minimum level...no black smoke, no white smoke,no leakage seen undercarriage....my mech said maybe piston ring 20 or 30 % worn out oredi....but then change to 10/50w still experience the same thing...what i realize is if i rev hard my engine(around 10 to 20min) then the oil will vaporise faster
 

alamdamai1

Known Member
Senior Member

alamdamai1

Known Member
Senior Member
Mar 4, 2008
59
0
1,506
:confused: Bro xinghonh, how are your spark plug deposits condition? is it slightly black and not brownish as it supposed to be? Well, i'm also experiencing engine oil loss about 1 1/2L for every 5000km...reason being my head gasket could no longer provide a tight seal causing oil to seep into the combustion chamber where you can see oil stains on the plug threads...

if this so, no need to worry, just regularly top up your oil and you should be okay...:biggrin:
 

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member

xinghonh

1,000 RPM
Senior Member
Thread starter
Aug 25, 2006
1,415
7
1,638
spark plugs very black...very rich condition
see how ler
mayb need 2 retune the emanage
 

aja

4,000 RPM
Senior Member

aja

4,000 RPM
Senior Member
Dec 3, 2003
4,695
35
3,148
Sometimes, the oil leaks come-out on those hidden seals that we donno..timing belt oil seals, oil sum gasket ke etc. Better do comprehensive check before proceed with other things..

As far as MOtul Turbolight concerned, I don't think that the 10w-40 was the main reason , cause I've been using the same oil for my 4WDT Evo and the rate of oil decrease is very2 minimum., and of course I'm a heavy footer also. As we know, engine oil decrease / evaporate on turbo engine is normal but not normal is the oil evaporate more than 50% in short run.
 

jaydee123

Known Member
Senior Member

jaydee123

Known Member
Senior Member
Oct 13, 2005
145
0
1,516
Looks like a minor oil leak sice it takes a month to detect. Plus, if your car is more than 5 years old and if its a proton car then, mostly likely friction is the cause for all these problem. Better to use semi-syn to protect further wear an tear. Go for check up and i recommend engine overhaul for those car running above 200K mileage.

~Just my 2 cents~
 
Last edited: