wira 4g15 can use standard piston perdana v6?

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
hi guys,

i got this wira 1.5 injection owner asked me if he can rebore his current block and change to perdana v6 piston. i already googled for piston v6 size but didnt return any result. so is there anyone know what size is piston perdana v6 and can it fit wira 4g15 block after rebore? i only know that current wira 1.5 piston size is 75.5mm.

thanks
 

DanzEterna

Moderator
Moderator
Senior Member

DanzEterna

Moderator
Moderator
Senior Member
Nov 1, 2007
15,914
3,371
1,713
PJ
www.primeperdanaclub.com
perdana v6 piston is 78.4mm, recommended rebore an extra 2mm of your original diameter. so means the max u can rebore is 77.5mm
how bout 4g93p pistons? u know the diameter?

---------- Post added at 07:58 AM ---------- 6 hour anti-bump limit - Previous post was at 07:54 AM ----------

bro, hope this helps .
Engine Cylinder Head - Autoworld Forum
 

budakkampungaje

Known Member
Senior Member

budakkampungaje

Known Member
Senior Member
Dec 19, 2007
317
38
1,528
Dengkil
6a10 1.6 V6
Bore, mm 73
Stroke, mm 63.6

V6 piston..
Bore, mm 78.4
Stroke, mm 69

1.8 4g93....
Bore, mm 81
Stroke, mm 89

6a11 v6 1.8 soch....
Bore, mm 75
Stroke, mm 69
 
Last edited:

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
thx for the info, i know 4g93 cant fit wira 1.5. the diameter too big from original diameter. this is too unfortunate. i already booked the perdana v6 piston because a friend of mine already fitted v6 piston into his wira 1.5. that mean he rebored almost 3mm from the original size. :(
 

peterj

1,000 RPM
Senior Member

peterj

1,000 RPM
Senior Member
Apr 27, 2010
1,321
258
1,683
Kuching
thx for the info, i know 4g93 cant fit wira 1.5. the diameter too big from original diameter. this is too unfortunate. i already booked the perdana v6 piston because a friend of mine already fitted v6 piston into his wira 1.5. that mean he rebored almost 3mm from the original size. :(
careful:adore: hope u are not the next person that crack the engine block like my previous fren done:biggrin:
 

peterj

1,000 RPM
Senior Member

peterj

1,000 RPM
Senior Member
Apr 27, 2010
1,321
258
1,683
Kuching
rebored 3mm, cracked when play wif ppl, at first smoke come out, check compression lost, open c a crack , then just throw and transplant a 4g91... lolx.... ppl wan re-bore 2mm already wanna die lor, and it is still within the safety limits, over 2mm, no ppl dare to say sure safe especially the block itself is unreliable and thin, unless u rebored and drive rpm < 3k then it will be safe than..... pls, dun do anything harmful to ur car's heart, u broke it's heart, it will broke ur wallet...... XD, dun watch too much initial D too, rev and maintain in redline for long period of time is not easy like in the movie
 

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
dang! i guess i just have to cancel the booking and tell my friend about this. i dont want to test something on other ppl car then later they come back blame me lol.
 

peterj

1,000 RPM
Senior Member

peterj

1,000 RPM
Senior Member
Apr 27, 2010
1,321
258
1,683
Kuching
dang! i guess i just have to cancel the booking and tell my friend about this. i dont want to test something on other ppl car then later they come back blame me lol.
i just give opinion only bro, u can try to do and prove it is good and reliable or not, then i will but another 4g15 and do it:biggrin: :biggrin: maybe u got luck le:biggrin:
 

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
maybe i should just ask this. other than 1.6 stroker kit, what other piston is usable for 4g15 let say size 76mm or below 77.5mm? small budget so couldnt go for 1.6 stroker kit. looking for high comp piston because afaik std 4g15 piston is not low or high comp. flat surface one.
 

peterj

1,000 RPM
Senior Member

peterj

1,000 RPM
Senior Member
Apr 27, 2010
1,321
258
1,683
Kuching
save the money 1st, many things cant do alang alang, for me, i would take advise from sifu i have been heard at zth, use misubishi magma low cp piston + metal gasket + emanage + tdo4hl or subaru's ball bearing tdo4, it will pump out more power than change piston, if wan remain na and improve some power, suggest going for pipercamshaft, or other high cam with adjustable cam pulley, port polish, k&n , open pod, engine management, hotbits exhaust mod, piston and those rebore stuff should do the at last since it is not simple stuff, i long time din play na already so cant give more good suggestion, + i never been modding 1.5L & below so i dunno wat piston can use, no offence, but honestly i only know much about piston with 81mm and above >.< ...
 

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
ya i read that stuff about bot. but we are trying to play n/a only. we already have L2 turbo for project car hehe
 

peterj

1,000 RPM
Senior Member

peterj

1,000 RPM
Senior Member
Apr 27, 2010
1,321
258
1,683
Kuching
woots... i m newbie, not sifu
 

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
apparently theres a friend running perdana v6 piston in his wira 4g15 for already a year and he made 200km/h from KL to JB quite many times and still doesn't have problem. i think its a matter of luck. so anyone can suggest or wanna sell me custom high comp piston 77.5 or less for a cheap price? >:p
 

rowanromano

Active Member
Senior Member

rowanromano

Active Member
Senior Member
Jul 21, 2006
30
2
1,508
hi bro,

u can try:

campro piston kit

s4ph - low comp piston 76mm oem spec (1.6) (willl give u 11-12bar on comp tester)
s4pe - high comp piston 76mm oem spec (1.3) (will give approx 16-18bar on comp tester) (dome piston)

or u might try

s4ph/s4pe 77mm piston

the price roughly rm350-450 including piston ring (proton part center price)
 

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
the car is finished already. used mazda b6 piston dome type. 78mm one. now even gear 5 can reach rpm 7k. quite an accomplishment. i decided not to use perdana v6 piston because its 78.4mm. too big for us. thx for all your help.
 

squintex

Junior Member
Senior Member

squintex

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jan 6, 2010
13
0
1,501
Kuala Lumpur
which combo do u mean tofu? im also interested in rowanromano post cuz i've heard ppl talking about that. too bad we already finished the car
 

sarutobi84

Known Member
Senior Member

sarutobi84

Known Member
Senior Member
Aug 12, 2009
156
43
1,528
Johor Bahru
swift-turbo-malaysia.blogspot.sg
If use pv6 piston maybe can crack if abuse everyday for racing.better use fto piston 78.4 also and high comp.(got bonggol)..
last time sold my fto piston to sp4h campro guy.he say lots of campro guy doing this mode.so means wira should be a problem too....?
 

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator
May 11, 2010
29,869
8,347
1,713
Petaling Jaya
If use pv6 piston maybe can crack if abuse everyday for racing.better use fto piston 78.4 also and high comp.(got bonggol)..
last time sold my fto piston to sp4h campro guy.he say lots of campro guy doing this mode.so means wira should be a problem too....?
High compression, the will need RON 97?
 

Izso

NA NA NA NA NA
Helmet Clan
Moderator

Izso

NA NA NA NA NA
Helmet Clan
Moderator
Mar 28, 2004
15,334
6,400
5,213
KL
the car is finished already. used mazda b6 piston dome type. 78mm one. now even gear 5 can reach rpm 7k. quite an accomplishment. i decided not to use perdana v6 piston because its 78.4mm. too big for us. thx for all your help.
78mm!!! Wah!!! Did you redo the liners? Isn't 78 already touching the water jackets?

High compression, the will need RON 97?
Not necessarily la vr2, can be adjusted via ignition timing. If it's a VDO, it's automatic. Best thing is VDO will adjust based on your octane too so powerrrrrrrrr when you want it.. only bad thing is it takes about a day to self adjust.
 

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator
May 11, 2010
29,869
8,347
1,713
Petaling Jaya
78mm!!! Wah!!! Did you redo the liners? Isn't 78 already touching the water jackets?



Not necessarily la vr2, can be adjusted via ignition timing. If it's a VDO, it's automatic. Best thing is VDO will adjust based on your octane too so powerrrrrrrrr when you want it.. only bad thing is it takes about a day to self adjust.
Mine can't, and when tuned too low the power lost....:banghead:
 

Kyusuke_FD3S

Known Member
Senior Member

Kyusuke_FD3S

Known Member
Senior Member
Aug 14, 2006
66
1
1,508
78mm!!! Wah!!! Did you redo the liners? Isn't 78 already touching the water jackets?



Not necessarily la vr2, can be adjusted via ignition timing. If it's a VDO, it's automatic. Best thing is VDO will adjust based on your octane too so powerrrrrrrrr when you want it.. only bad thing is it takes about a day to self adjust.
lol .. it takes about a day to self adjust ...

---------- Post added at 12:36 PM ---------- 6 hour anti-bump limit - Previous post was at 12:35 PM ----------

if 4g15 mod 1.6 stroker kit, the piston remain unchange?
can i assume my engine displacement has increased from 1.5 to 1.6 ?
 

Izso

NA NA NA NA NA
Helmet Clan
Moderator

Izso

NA NA NA NA NA
Helmet Clan
Moderator
Mar 28, 2004
15,334
6,400
5,213
KL
lol .. it takes about a day to self adjust ...

---------- Post added at 12:36 PM ---------- 6 hour anti-bump limit - Previous post was at 12:35 PM ----------

if 4g15 mod 1.6 stroker kit, the piston remain unchange?
can i assume my engine displacement has increased from 1.5 to 1.6 ?
Stroke will increase displacement a bit. But by how much exactly depends on the crank you use, the conrods, etc. Measure it with the cylinder + oil method la. And it might just still be a 1.5++ rather than a 1.6. Since stroke is different you'll definitely feel a torque difference
 

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator

vr2turbo

Beyond 20,000 RPM!
Helmet Clan
Moderator
May 11, 2010
29,869
8,347
1,713
Petaling Jaya
Stroke will increase displacement a bit. But by how much exactly depends on the crank you use, the conrods, etc. Measure it with the cylinder + oil method la. And it might just still be a 1.5++ rather than a 1.6. Since stroke is different you'll definitely feel a torque difference
Depends on the car make. If like old Ford models the 1.3 and 1.6 shares the same piston size, only that 1.6 have longer stroke to increase it's capacity. Long stroke also better low end torque.

For bro. Kyusuke_FD3S, if 1.5 and 1.6 have different piston size the stroke might be the same only...
 
Dec 6, 2014
2
0
501
johor bahru
hi bro,

u can try:

campro piston kit

s4ph - low comp piston 76mm oem spec (1.6) (willl give u 11-12bar on comp tester)
s4pe - high comp piston 76mm oem spec (1.3) (will give approx 16-18bar on comp tester) (dome piston)

or u might try

s4ph/s4pe 77mm piston

the price roughly rm350-450 including piston ring (proton part center price)
hi boss,

where can i get these parts?... Do u have a address to catch these toy?.... :proud: