[DIY]Simple Switch Control-Wira

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Jul 22, 2007
24
2
1,503
Get Dimensions
Width = 9.2
Height = 4.8

Switch
height - 1.9
width - 1.4

Get Materials.
Preferably Aluminium Sheet 0.7 mm or less. . Plexiglass might crack while cutting(Unless you have sum advanced Laser cutting machine.:p) If you're from Seremban, You can get this from Tukang besi..corner shop same row with Dunlop Tyre Shop in Temiang.. Right in front of the Traffic Light
Switches

Prepare Tools
Hacksaw,
Thin Blade U-Saw (Nt sure what's the exact name but u guys might have used it in Kemahiran Hidup classes..
Screwdriver
File
If you have a better way to cut. do suggest, :D


Start by cutting off the middle portion of the Switch Console


Design Using your Preferred Design Tool (This is important for tracing)
eg; Photoshop,CAD


Print a copy of your Designed Image and cut it according (with holes for switches)

Place Printed copy of Designed image onto aluminium sheet and start tracing
Use a pencil for marking


Start Cutting according to your tracing



Now, the tricky part. If you have a jigsaw it would be easier to do this.Else,manual way it is

I used a sharp flat screwdriver to make a hole then slide in the thin blade,tighten and saw it.
This method is quite troublesome but there could be a better method.. DIY yo! Be innovative and have a lot of patience


Aluminium Sheet After all the Cutting

File the Extra Imperfections..


Spray one side of your aluminium sheet. I used Flat Black (For a neater work) . You may Spray Both sides but might have problem when you decide to change your switch design later

Work on fitting the aluminium sheet onto your "Switch Console" (I'm sure there's a better name for this.correct me)

I used 502 glue to stick the aluminium sheet onto the "Switch Console" (My local hardware shop guy recommended this to me. It's even better than/ = super glue BUT does not dry up)

Stick your printed copy of your designed image onto aluminium sheet.

Fit in the switches onto you switch console

Tada... Now that's Simple


Attached .psd file for you guys to come up with better designs
View attachment 253764

:D
 
Last edited:

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
yo bro...that's sweet man.. wat car btw?
 

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
like the blue lit display on it man...btw, what are those switches powering bro..? power from ciggie socket or ?..

currently next DIY is to redo the wiring.. Acc Shops have tendency of half past six wiring.. I'm wondering whether to get from ciggie of straight from battery.. i prefer the latter though but wit fuse la.. nanti hancur pulakk. how ar.. a lil confused here.. hmm
 

idnawse

Known Member
Senior Member

idnawse

Known Member
Senior Member
Aug 18, 2005
205
36
1,528
perak
can use for player (on off using the switch, no need to press button at player), use for on off spotlight, cut off switch for Engine Start button, for underbody neon light etc....

that blue lit is voltmeter.

power? depend what function u use the swith for.
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
hey bro.. cool stuff...
btw, where did u buy the blue volt meter? been looking for a blue one
 

idnawse

Known Member
Senior Member

idnawse

Known Member
Senior Member
Aug 18, 2005
205
36
1,528
perak
bought fm my fren long time ago.. i think he DIYed that voltmeter frm digital battery clamp.
 

mingz

1,000 RPM
Senior Member

mingz

1,000 RPM
Senior Member
Nov 23, 2007
1,357
220
1,663
mind if i ask....wat the purpose of the 5 blue switch?:confused:
 

idnawse

Known Member
Senior Member

idnawse

Known Member
Senior Member
Aug 18, 2005
205
36
1,528
perak
hehhe.. currently i'm only use 3 switch. 1 for on/off foglamp, 1 for on/off ccfl ring (headlamp) and 1 for on/off player (no need to push the OFF button on player).

---------- Post added at 10:08 PM ---------- Previous post was at 09:50 PM ----------

mind if i ask....wat the purpose of the 5 blue switch?:confused:
secret weapon maybe.. who knows :listen:
 

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
no secret weapon all..

currently .. cut off switch.. warning light.. projector fog lights..ciggie socket power cut off, and one spare for future lighting purposes... :D
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
yea.. i like ur ideas man.. very useful... virus-c, i used d same place to wire my switches too.. two rather large toggle switch and one puch button for my starter button.. sadly doesnt work anymore.. need to change the button and wire a relay to it..
wonder if i can still find such a blue volt meter
 

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
yea.. i like ur ideas man.. very useful... virus-c, i used d same place to wire my switches too.. two rather large toggle switch and one puch button for my starter button.. sadly doesnt work anymore.. need to change the button and wire a relay to it..
wonder if i can still find such a blue volt meter
Hmmm.. Thanks man.. Mind if i ask how much each toggle switch cost you? Blue volt meter should be possible if someone could program an IC... :D or .. just find an aftermarket one.. should ask idnawse. maybe he got a few extras lying around .. :biggrin:
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
hey virus-c...
the toggle button i think i bought for less than 3 bux each.. its huge....
 

idnawse

Known Member
Senior Member

idnawse

Known Member
Senior Member
Aug 18, 2005
205
36
1,528
perak
:biggrin: buy the red voltmeter (cheaper one) after that change the blue display (electronic shop)
 

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
hey virus-c...
the toggle button i think i bought for less than 3 bux each.. its huge....

mind if we get a picture bro? been looking for those toggle switch.. comes with a cover?
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
can dude, will have to take a pic... its in my satria... but my gf drives it.. i always drive her myvi..
will post it up on monday for ya dude...
but no cover wan la..
 

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
:biggrin: buy the red voltmeter (cheaper one) after that change the blue display (electronic shop)
Bro.. how much was the red voltmeter? and the blue display?

can dude, will have to take a pic... its in my satria... but my gf drives it.. i always drive her myvi..
will post it up on monday for ya dude...
but no cover wan la..
ahhh.. i thought the wan with the cover man.. got shocked when u said it was more than 3 bucks. do post up a pic on your control soon man..ur gf drives the satria and you drive the myvi? hmmm
 

donCityZ

2,000 RPM
Senior Member

donCityZ

2,000 RPM
Senior Member
Feb 8, 2006
2,230
33
1,648
DAMN!! Superb DIY post...

Nice DIY done also!! 10 thumbs up! :biggrin:
 

idnawse

Known Member
Senior Member

idnawse

Known Member
Senior Member
Aug 18, 2005
205
36
1,528
perak
bought the red display about rm60 incl post.



the blue one is about rm100 (4 yrs ago)
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
Bro.. how much was the red voltmeter? and the blue display?



ahhh.. i thought the wan with the cover man.. got shocked when u said it was more than 3 bucks. do post up a pic on your control soon man..ur gf drives the satria and you drive the myvi? hmmm
hey bro.. yea.. my gf drives my car and i drive hers.. coz its more fuel efficient to drive further in her car.. kekeke
 

areyoon

Junior Member
Senior Member

areyoon

Junior Member
Senior Member
Oct 6, 2006
6
0
1,501
My daughter sure think i hv a new toys for her if i install this switch in my car.. :itsme:
 

loose_end

3,000 RPM
Senior Member

loose_end

3,000 RPM
Senior Member
Jul 29, 2009
3,649
197
1,663
Malaysia
Nice DIY .. Your 1 more switch can use for siren .. lol
 

hAz

Known Member
Senior Member

hAz

Known Member
Senior Member
Feb 17, 2007
397
2
1,518
vyraz11, erm...i dun tink i can see any pics..or isit bcoz of my browser??:confused:
 

hAz

Known Member
Senior Member

hAz

Known Member
Senior Member
Feb 17, 2007
397
2
1,518
kool! aih..wana do dis project also...wait got extra time n money lorh..
now no space to work..hehehe
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
haha.. learn from my mistake, if u are gonna do d starter button take note:
1. make sure its a high amp wire (i used wires for houses)
2. use a relay (mine doesnt have dats why they are not working anymore
 

Vyraz11

Known Member
Senior Member

Vyraz11

Known Member
Senior Member
Mar 7, 2006
173
4
1,518
haha.. actually i wanted to buka the middle panel coz last time when my ice got stolen they broke it.. so i wanna buka and glue it back.. then wanted to see if i can change the bulbs for my meter ma.. seems easy enuff... oni prob now is the air cond controller.. cant remove the bulb
 

Virus-C

Junior Member
Senior Member

Virus-C

Junior Member
Senior Member
Thread starter
Jul 22, 2007
24
2
1,503
Hey there kentji,

What do you want to hook up to your switch bro?

In a simple way, think the switch as the way in between live(+) and to the load (+)(device)
(-)load to (-)ground/car body